Recensioner

Flera tidningar har skrivit om Gerold bok, här är några.

  • Nya Wermlands-Tidningen, Äventyrliga memoarer. Länk »
  • Värmlands Folkblad, Filmaren summerar sitt livsverk. Länk »
  • SVT, Med kameran och bössan. Länk »
  • Värmlandsbygden, Jägare och dokumentärfilmare. Länk »

Dessutom finns reportage i tidningen Allt om Jakt & Vapen, Jaktjornalen m.fl.


Svensk Jakt, nr 11 2017

Spännande jaktäventyr

Några citat ut Bernt Karlssons recention av boken

  • ”Gerold har varit oerhört produktiv och anlitad i många filmprojekt”
  • ”… en av höjdpunkterna är skildringen av den safari som författaren deltog i 1974. Det var den kanske sista safari tillgick på det gamla sättet, alltså till fots med bärare och övernattning under bar himmel.”
  • ”boken är mycket rikt illustrerad, det rör sig om många hundratals bilder”

 Läs hela reportaget. Klicka för större bild


Allt om jakt och vapen, nr 5 2017

Gerold bok som jag varmt kan rekommendera till alla jaktintresserade

”Det enda jag kan göra är att försöka ge er en liten inblick i den makalösa skatt Gerold besitter när det gäller jakthistorier”


Jaktjournalen, maj 2017

5 snabba

Boken är fullproppad med jaktliga äventyr och strapatser från jordens alla hörn

Klicka för större bild


DanielsJakt

En riktigt bra och välgjord bok!

Jag måste slå ett slag för den här boken från jägaren och dokumentärfilmaren Gerold Berg. I boken får man läsa om jakter från hela världen, allt från vildsvinsjakt till jakt på isbjörn och mycket mer😄 En riktigt bra och välgjord bok! Klicka på länken här nere för att komma direkt till boken.

Jag måste slå ett slag för den här boken från jägaren och dokumentärfilmaren Gerold Berg. I boken får man läsa om jakter…

Publicerat av DanielsJakt den 10 augusti 2017


Värmlands Folkblad

Filmaren summerar sitt livsverk

Karriären som professionell filmare är över sedan en tid tillbaka. Nu släpper Gerold Berg sitt livsverk – en bok som summerar åtskilliga år nära naturen med kameran i handen.

Han började i Alaska och har sedan besökt ett stort antal länder med såväl bössa som kamera i högsta hugg. Med flera produktioner sända på bland annat SVT genom åren sitter Gerold Berg på en hel del berättelser från sin mångåriga karriär, men hans livsverk ger också en historielektion rörande natur, jakt och samhälle.

Det vittnar inte minst hans 25-tal resor i Afrika om där han tidigare rört sig över gränserna och ordnat safaris i egen regi. Vilket vore helt omöjligt idag.

– Den kontinenten står mig närmast, av flera olika skäl. Det är en oerhörd variation av både människor och stammar, och inte minst på vintern, säger Gerold och berättar om en antilop som snart inte finns längre på grund av illegal jakt.

– Gerold har jobbat mycket med jaktetik i en film som heter ”Jaga för livet” som visar problematiken mellan jakt kontra vilt. Hur tjuvjakten påverkar och hur man kanske kan rädda även isbjörnar, säger Peter Dahlström på RM reklam som varit med och formgett boken som Gerold själv har författat med god hjälp av sitt bollblank Alf Brorsson.

Med tidigare okända och unika berättelser får hans bilder nytt liv och den nyligen fyllda 80-åringen hymlar inte med att det här är en sorts summering av en lång och framgångsrik karriär.

– Ja, det kan man säga. Det är viktigt för mig, när jag började tänka ordentligt på nätterna, säger han.

• Du har ju upplevt enormt mycket, det framgår av boken. Är det några särskilda ögonblick du minns mer?

– Det är många ögonblick givetvis. När vi var i Alaska på vårvintern var det tufft, på så sätt att det var bränslebrist och en gång stannade motorn. Då hade vi tur, det var ingen särskilt bucklig backe så vi kunde landa, ler han.

Han berättar vidare om hur han räddade en älg från att drunkna vid samma resedestination, hur han blev angripen av myror i en sovsäck i Afrika, hur han byggde en provisorisk träkoja utan säkerhetslinor i sin jakt på fina bilder på duvhökar och hur han jagade tjädrar med kungen.

– De åkte med besvikelse. Han sköt faktiskt på en tjäderhöna, men den kom på vingarna och då försökte han i flyktskottet. Men det blev inget.

I den andan fortsätter det, i 224 sidor med drygt 700 bilder när filmaren Gerold Berg summerar sitt livsverk.

Daniel Olausson, VF


NWT

Äventyrliga memoarer
Filmaren och jägaren Gerold Berg ger ut bok

Passionen för jakt och film har tagit honom på äventyr som de flesta endast drömmer om. 80 år gammal har Gerold Berg sammanställt sina minnen till en bok.

Intresset för jakt kom redan i unga år. Till en början handlade det bland annat om jakt på ett byte som inte längre jagas, nämligen ekorre.

– Jag hade en svartkrutsladdad bössa med kaliber 24. På den tiden var man inte så noga med ålder. Det är många som inte vet det, men jakten på ekorre var länge samhällsekonomiskt med viktig än älgjakten. Så var det fram till mitten av 1960-talet. På den tiden var älgstammen väldigt liten och efterfrågan på skinn stor, berättar Gerold Berg.

Två passioner

Som ung jobbade Gerold Berg i skogen och det var efter det att han fått sin första lön som han köpte sin första filmkamera 1954.

– Jag kan ärligt talat inte säga vilket intresse som är störst, jakt och film hänger ihop för mig, säger Gerold Berg.

Unik Afrikaresa
Det största och kanske mest uppmärksammade äventyret genomfördes i början av 1974. Han startade i Torsby och körde genom Sahara till Centralafrikanska Republiken.

– Det var en resa jag gjorde på vinst och förlust. Jag ville verkligen göra den och visste att jag skulle kunna få många unika bilder. SVT köpte filmen och den visades två gånger.

– Den resan kan inte göras om. Under vår safari styrde diktatorn Bokassa, det var en tuff tid för folket men viltstammen sköttes. När han störtades i slutet av 1970-talet utlöstes en laglös jakt på djuren.

Tjuvskytte
Tjuvskytte är ett stort hot mot djurstammarna i Afrika. Gerold Berg menar att jaktturism, där rika utlänningar får betala dyra pengar för rätten att skjuta ett eller fler djur, är lösningen.

– Då får viltet ett värde och man kan också bestämma hur många elefanter exempelvis som kan skjutas utan att stammen hotas.

Jakten och filmandet har varit en slags utgångspunkt för ett stort engagemang och intresse för platser och kulturer samt natur och miljö i Sverige och hela världen. Han har besökt små byar i den afrikanske periferin, isolerade platser i Sibirien och testat livet som så kallad trapper i Alaska.

– Afrika är mitt absoluta favoritresmål och kärlek. Där finns en så otrolig mångfald och variation. Jag har gjort över 25 resor till Afrika genom åren.

Aldrig rädd
Filmerna har köpts av exempelvis SVT men Jägareförbundet har varit den största kunden genom åren. Trots att han rest på platser där få människor tidigare satt sin fot och mött såväl elefanter som isbjörnar har han aldrig varit rädd.

Han berättar om hur han en gång på nära håll filmade en björnhona med unge i Sverige. När honan upptäckte filmaren sprang hon mot honom och gjorde tre skenattacker.

– Underbart! Jag tänkte direkt på vilka otroliga bilder det blev, berättar Berg och ler.

Memoarer
Hustrun Lissie har som redigerare haft en viktig roll i filmskapandet.

– För ett år sedan blev hon blind, då behövde jag något att göra och bestämde mig för att skriva ner mina memoarer. Jag har haft stor hjälp från Alf Brorsson som hjälpt mig med texterna och Peter Dahlström på RM Reklam som stått för layout. Målsättningen med boken var att bevara de här minnena och upplevelserna för framtiden, säger Gerold Berg.

Aron Eriksson


SVT

Med kamera och bössa

Gerold Berg har blivit känd för sina naturfilmer och jaktfilmer. Nu ska han sammanfatta sitt liv – i bokform.

Gerold Berg är en legendarisk jägare och filmare från Torsby med dramatiska bilder från mötet mellan människa och djur och filmer för att lära ut jaktvett. Nu kommer han med sitt liv i bokform.

– Det blir nog både om filmaren Gerold Berg och om jägaren, det är rätt svårt att skilja dem åt. Jag har haft kameran med på jakterna. Ibland när hunden gett ståndskall på en älg, har jag låtit bössan stanna på ryggen och så har jag ägnat mig åt att ta bilder i stället, säger Gerold Berg.

– Jag kan mycket väl förstå att en del har svårt att förstå att man kan vara inbiten jägare och ändå värna om djurlivet, men så har det varit hela min tid. Bär man bössa, ska man också ha den allra högsta etik, säger han.

Det bli minnen i ord och bild, 800 bilder ska in på sidorna tillsammans med bildtexter och berättelser om jakter och resor, filmäventyr och kärleken till skogen. Allt ska få plats mellan bokpärmarna.

– Jag tycket det är fantastiskt när jag ser boken växa fram, säger Gerold Berg, – och sitta och se på alla bilderna. Jag får medge att jag ibland tänker att det har ju hänt ganska mycket.

Reporter: Johan Forssblad, SVT


Värmlandsbygden

Jägare och dokumentärfilmare

Filmprojekt och jaktresor har genom åren fört Gerold Berg till platser runtom i världen, och hans produktioner har bland annat visats i svensk, norsk och finsk television.

Det är ett fascinerande liv som Gerold Berg levt och som han presenterar i sin bok, Jägare och dokumentärfilmare. Här finns inte minst den varma känslan, omsorgen och respekten för djur och natur i berättelserna om äventyr, arbete och jakt.

Frank Gerold föddes 1937 i Chicago, USA. Samma år kom han till gården Norra Åsen i Svenneby. Den är belägen i Fryksdalen söder om Torsby och där har han sedan dess haft sitt hem. Det skulle ändå bli många resor runt i världen.

Text: BO BÄCKMAN

Fortsättning publicerad i papperstidningen.